An open community 
of Macintosh users,
for Macintosh users.

FineTunedMac Dashboard widget now available! Download Here

Topic Options
#44498 - 05/03/17 08:05 PM YouTube Videos not playing
plantsower Offline


Registered: 09/13/09
Loc: Burson, CA
I have a video now and then that won't play on YouTube but plays fine on Tor. Any ideas?


Edited by dianne (05/04/17 09:46 AM)
Edit Reason: Moved from Audio, Video, Photography.
_________________________
MacBook Pro - Sierra 10.12.6, Safari 11.1




iPhone 5s Version 9.3.2 iTunes 12.4.0.119

Top
#44499 - 05/04/17 12:58 AM Re: YouTube Videos not playing [Re: plantsower]
artie505 Online


Registered: 08/04/09
Originally Posted By: plantsower
I have a video now and then that won't play on YouTube but plays fine on Tor. Any ideas?

Hi, Rita.

That requires clarification: YouTube is a website, and Tor is a browser.
_________________________
The new Great Equalizer is the SEND button.

Top
#44500 - 05/04/17 01:29 AM Re: YouTube Videos not playing [Re: plantsower]
MacManiac Offline

Moderator

Registered: 08/04/09
Loc: Paradise....on the central Ore...
It sounds to me that there is a geographic filter that is affecting the YouTube availability......TOR is anonymized so sometimes if your IP address through normal browser access trips the filter, TOR will not.

...my best guess....
_________________________
Freedom is never free....thank a Service member today.

Top
#44501 - 05/04/17 01:59 AM Re: YouTube Videos not playing [Re: MacManiac]
artie505 Online


Registered: 08/04/09
Originally Posted By: MacManiac
It sounds to me that there is a geographic filter that is affecting the YouTube availability....

That's a new one on me; are such filters common?

Are they something along the lines of DVD regions?
_________________________
The new Great Equalizer is the SEND button.

Top
#44502 - 05/04/17 02:08 AM Re: YouTube Videos not playing [Re: artie505]
MacManiac Offline

Moderator

Registered: 08/04/09
Loc: Paradise....on the central Ore...
Similar, but they determine where in the world you are located based on the IP address that you are accessing their site from.....IP addresses are geographically assigned. When you are using TOR, part of the anonymizing protocol is to hide your physical IP address.
_________________________
Freedom is never free....thank a Service member today.

Top
#44503 - 05/04/17 02:26 AM Re: YouTube Videos not playing [Re: MacManiac]
artie505 Online


Registered: 08/04/09
I don't follow why a YouTube video would be blocked in such a fashion...particularly (or maybe not tongue ) in the US.

I've never run across or even heard of one that was blocked, and it sounds like something that would have reared its ugly head countless times.
_________________________
The new Great Equalizer is the SEND button.

Top
#44504 - 05/04/17 06:20 AM Re: YouTube Videos not playing [Re: artie505]
joemikeb Offline
Moderator

Registered: 08/04/09
Loc: Fort Worth, Texas
Originally Posted By: artie505
That requires clarification: YouTube is a website, and Tor is a browser.

YouTube is also an app for iOS and there are several YouTube apps for MacOS, so plantsower's statement definitely needs further clarification.

Originally Posted By: MacManiac
It sounds to me that there is a geographic filter that is affecting the YouTube availability......TOR is anonymized so sometimes if your IP address through normal browser access trips the filter, TOR will not.

Since TOR is based on Firefox, if the videos don't play on Firefox that would seem to support your "best guess".
_________________________
joemikeb • moderator

Top
#44506 - 05/04/17 08:32 AM Re: YouTube Videos not playing [Re: artie505]
plantsower Offline


Registered: 09/13/09
Loc: Burson, CA
I assumed you would know it was Safari. Sorry.



Originally Posted By: artie505
Originally Posted By: plantsower
I have a video now and then that won't play on YouTube but plays fine on Tor. Any ideas?

Hi, Rita.

That requires clarification: YouTube is a website, and Tor is a browser.
_________________________
MacBook Pro - Sierra 10.12.6, Safari 11.1




iPhone 5s Version 9.3.2 iTunes 12.4.0.119

Top
#44507 - 05/04/17 08:42 AM Re: YouTube Videos not playing [Re: joemikeb]
plantsower Offline


Registered: 09/13/09
Loc: Burson, CA
I couldn't get them to play on Firefox either. I am not very good on Firefox and can't get my plugins I put in to work either. I added Flash Control and see it in "tools" and it is activated, but when I try to play a video, it tries to load right away anyway not giving me the choice for HTML. It just keeps loading but doesn't play in any mode. It's okay, I don't like Firefox. I prefer Click-to-Flash on Safari but I can't seem to get it for Firefox. Anyway, my main problem is getting certain videos to play. It's so weird. This is what I was trying to play in HTML. War of the Worlds
Originally Posted By: joemikeb
Originally Posted By: artie505
That requires clarification: YouTube is a website, and Tor is a browser.

YouTube is also an app for iOS and there are several YouTube apps for MacOS, so plantsower's statement definitely needs further clarification.

Originally Posted By: MacManiac
It sounds to me that there is a geographic filter that is affecting the YouTube availability......TOR is anonymized so sometimes if your IP address through normal browser access trips the filter, TOR will not.

Since TOR is based on Firefox, if the videos don't play on Firefox that would seem to support your "best guess".
_________________________
MacBook Pro - Sierra 10.12.6, Safari 11.1




iPhone 5s Version 9.3.2 iTunes 12.4.0.119

Top
#44508 - 05/04/17 08:59 AM Re: YouTube Videos not playing [Re: plantsower]
artie505 Online


Registered: 08/04/09
Originally Posted By: plantsower
It's so weird. This is what I was trying to play in HTML. War of the Worlds

I view videos so infrequently that I forgot about it, but I've also had trouble recently playing them in Safari: I click on your link and the video appears with the "HTML5" overlay, but when I click on the pane it turns black.

I just played around a bit, and I found that if I control-click on the pane after it turns black and click on "Restore Plug-in" the video plays.

This behavior began after I installed the most recent Flash update and didn't get any better when I reverted to the earlier version.

More: I just opened your video in a vanilla Firefox, and it played immediately.

More "More": I just tried the control-click trick with a different video with which I had had trouble, and it, too, played.

Dunno what's up. confused


Edited by artie505 (05/04/17 09:23 AM)
Edit Reason: More
_________________________
The new Great Equalizer is the SEND button.

Top
#44509 - 05/04/17 09:36 AM Re: YouTube Videos not playing [Re: artie505]
plantsower Offline


Registered: 09/13/09
Loc: Burson, CA
Originally Posted By: artie505
Originally Posted By: plantsower
It's so weird. This is what I was trying to play in HTML. War of the Worlds

I view videos so infrequently that I forgot about it, but I've also had trouble recently playing them in Safari: I click on your link and the video appears with the "HTML5" overlay, but when I click on the pane it turns black.

I just played around a bit, and I found that if I control-click on the pane after it turns black and click on "Restore Plug-in" the video plays.


This behavior began after I installed the most recent Flash update and didn't get any better when I reverted to the earlier version.

More: I just opened your video in a vanilla Firefox, and it played immediately.

More "More": I just tried the control-click trick with a different video with which I had had trouble, and it, too, played.

Dunno what's up. confused



I don't get a black screen. I get a "still" of the video and underneath is says "error" and the name of the video. It's not the Try Again error that shows up from time to time. I've heard that Flash can let people hack into your computer easier so I always try to use HTML when possible. Not sure what that's all about.
_________________________
MacBook Pro - Sierra 10.12.6, Safari 11.1




iPhone 5s Version 9.3.2 iTunes 12.4.0.119

Top
#44511 - 05/04/17 09:49 AM Re: YouTube Videos not playing [Re: plantsower]
artie505 Online


Registered: 08/04/09
Originally Posted By: plantsower
I don't get a black screen. I get a "still" of the video and underneath is says "error" and the name of the video. It's not the Try Again error that shows up from time to time. I've heard that Flash can let people hack into your computer easier so I always try to use HTML when possible. Not sure what that's all about.

Have you tried control-clicking on the pane to see what options are offered?
_________________________
The new Great Equalizer is the SEND button.

Top
#44512 - 05/04/17 02:42 PM Re: YouTube Videos not playing [Re: plantsower]
joemikeb Offline
Moderator

Registered: 08/04/09
Loc: Fort Worth, Texas
I am able to play the broadcast in Safari version 10.1.1 (12603.2.4), Safari Technical Preview (Release 29 (Safari 10.2, WebKit 12604.1.19.0.1)) , iCab 5.8.3, Opera 43.0.2442.1165 (stable), Chrome 60.0.3089.0 (Official Build) canary (64-bit), Firefox 49.0.2, and TOR 7.0a2 (based on Mozilla Firefox 45.8.0). I do not have Flash installed so I assume this is HTML 5 content. This is the image displayed on all the various browsers.

Unless the geographic blocking is from your ISP, which IMHO would be truly evil 🙊, that would seem to point a finger at your version of Safari, or perhaps more likely an advertising blocker or other extension or app you have installed that is blocking something on the YouTube page. I know I have been forced to turn off a couple off recently to get access to some pages.

By-the-way plantsower, thanks for that URL. I am going to enjoy listening to the show
_________________________
joemikeb • moderator

Top
#44515 - 05/05/17 01:59 AM Re: YouTube Videos not playing [Re: joemikeb]
artie505 Online


Registered: 08/04/09
I struck gold (as respects my issue, anyhow)!

I found that I had lost HTML5 capability not just on YouTube, but everywhere, and that appeared to have happened simultaneously with my updating to the latest version of Flash, so my first stab was to download the Flash uninstaller, and that resulted in my getting the dreaded "Your browser does not currently recognize any of the video formats available." screen, which, in light of this , made no sense at all.

I then realized that although my symptoms differ from Rita's, they are similar, and we're both running "ClickTo..." Safari extensions...she, ClickTo Flash, and I, ClickToPlugin, so I disabled mine to see what would happen, and VOILA, I regained HTML5 capability.

I then reinstalled Flash (I don't love it; I need it to list on eBay.), and HTML5 still works.

So, my suggestion to Rita is that she disable ClickToFlash and see what happens.

More: It would seem that I no longer need ClickToPlugin, because HTML5 is my default player without it.
_________________________
The new Great Equalizer is the SEND button.

Top
#44522 - 05/06/17 05:05 AM Re: YouTube Videos not playing [Re: artie505]
Pendragon Offline


Registered: 08/04/09
Loc: Georgetown, Texas, USA
Originally Posted By: artie505
It would seem that I no longer need ClickToPlugin, because HTML5 is my default player without it.


How do you make HTML your default player? Is there a setting or such?
_________________________
Harv
27" i7 iMac (10.13.6), iPhone Xs Max (12.1)

Those who can make you believe absurdities can make you commit atrocities. ~Voltaire

Top
#44524 - 05/06/17 11:14 AM Re: YouTube Videos not playing [Re: Pendragon]
artie505 Online


Registered: 08/04/09
HTML5 is default in Sierra/Safari 10, Harv.

Originally Posted By: Apple
Picture in Picture in macOS
Safari 10 brings Picture in Picture to macOS so users can watch video in a separate, resizable window that stays on top of other application windows and remains on-screen when switching desktop spaces.
Safari's default HTML5 video controls includes a new Picture in Picture control.
If you use custom HTML5 video controls, you can add Picture in Picture functionality using the JavaScript presentation mode API. (Emphasis added)

More: Safari 10 will prefer HTML5

(The downside is this pop-up, which pops up with infuriating regularity.


Edited by artie505 (05/06/17 11:41 AM)
Edit Reason: Add link
_________________________
The new Great Equalizer is the SEND button.

Top

Moderator:  alternaut, dianne, MacManiac